maandag 15 maart 2010

Zaterdag 27 maart en 17 april 2010

DILEMMA´S IN DE DEKALOOG

Licht & Zinnig

Dit seizoen denken we in Licht & Zinnig na over levenskeuzes en dilemma’s. Zoals jullie dat van ons gewend zijn: op lichte toon, via kunst en cultuur. Dit keer doen we dat aan de hand van een veelbekroonde filmreeks over ‘de Dekaloog’ (letterlijk: de Tien Woorden, maar beter bekend als: de Tien Geboden).

Tien verhalen over kiezen
‘Als ik het woord moraal hoor, loop ik de kamer uit,’ zou Krzysztof Kieslowski eens hebben gezegd. Niettemin maakte deze wereldberoemde Poolse regisseur een aantal prachtige films over de Tien Geboden. Het zijn tien korte verhalen over gewone mensen en hun dilemma’s. Mensen uit eenzelfde flat in Warschau die voor belangrijke levenskeuzes komen te staan.

Vrijheid en liefde
Het leven zit vol lastige keuzes, die veelal in korte tijd moeten worden gemaakt. Vrijheid is mooi, maar kan ook moeilijk zijn. Welke weg moet je kiezen? Kieslowski’s films confronteren ons met de vrijheid maar ademen ook mededogen, belichaamd in een raadselachtige figuur die steeds weer opduikt en zwijgend toekijkt op het beslissende moment. Ja, uiteindelijk is de Dekaloog een statement over liefde en broederschap die sterker blijken dan begeerte en dood. In het laatste deel vallen twee broers elkaar lachend in de armen nadat ze beroofd zijn van de postzegelverzameling van hun overleden vader, die volgens kenners miljoenen waard was.

Zaterdag 27/3: Een verhaal over geloof en twijfel
Op 27 maart gaan we van start met Dekaloog I ('Geen andere goden vereren'). Deze episode gaat over een vader die met veel liefde alleen zijn zoontje opvoedt. Ze vormen een hechte eenheid. De man gelooft heilig in de techniek. Zijn zus is een vroom katholiek en gelooft in God. Het jongetje is leergierig en vol levenslust en stelt voortdurend vragen. Maar dan gebeurt er iets vreselijks wat zowel het geloof van de vader als van de zus ernstig op de proef stelt. We beginnen om 20 uur.

Zaterdag 17/4: Een verhaal over lust en liefde
Op 17 april laten we Dekaloog VI ('Geen overspel plegen') zien. We verplaatsen ons in het leven van een jonge postbode. Met zijn verrekijker bespioneert hij een appartement aan de overkant. Hij raakt in de ban van een vrouw die steeds andere minnaars heeft en begint haar via zijn werk te stalken. De fascinatie van deze verlegen jongen verandert in een fatale verliefdheid. Na een heftige gebeurtenis waarbij lust en liefde van rol wisselen verandert de vrouw in degene die geobsedeerd raakt door de verlegen gluurder. Let op: de film begint op deze avond in verband met de zomertijd om 21 uur!

Film met nagesprek, wijn en bier
Na elke screening van ongeveer 50 minuten volgt een nagesprek waarin we film en thematiek met elkaar bespreken. Iedereen is van harte welkom. Plaats van handeling is de Muiderkerk (Linnaeusstraat 37). Er is een bar met frisdrank, wijn en bier. De toegang is vrij en de zaal gaat een half uur voor aanvang open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten