donderdag 6 mei 2010

Zaterdag 15 mei 2010

ETEN TEGEN VERDEELDHEID

Demonstratie aan tafel
In deze verhitte verkiezingstijd willen we in Licht & Zinnig op smaakvolle wijze demonstreren dat de culturele verschillen Nederland niet verdelen, maar verbinden. De liefde gaat daarbij door de maag. Samen met jonge moslims uit de buurt willen we als Muiderkerk laten zien dat we bij elkaar horen: door samen te eten tegen de verdeeldheid.

‘Multiculinair samenleven
De multiculturele samenleving zou zijn ‘mislukt’. Maar is dat ook zo? Multiculturaliteit is diep verankerd in ons eetgedrag. We eten allang niet meer alleen sperzieboontjes of stamppot. Hebben we de benauwde spruitjeslucht niet juist van ons af kunnen schudden dankzij al die culturen? Laten we eerlijk zijn: we leven in een ‘multiculinaire’ samenleving en dat aspect van de globalisering wordt door ons allemaal op handen gedragen. Kortom: het wordt tijd dat we de veelkleurigheid wat positiever benaderen. En wel via de tafel…

Tafelen als symbool
Het samen eten is een oud symbool. Voor moslims is het een teken gastvrijheid. Joden vieren aan tafel de bevrijding uit de slavernij. Jezus tafelde met outcats en prostituees. En in de vroege kerk zaten rijk en arm aan één tafel in een demonstratie van eensgezindheid. Ook in onze geseculariseerde cultuur zien we een comeback van het tafelen. Iedereen lijkt te beseffen dat het samen eten een sociaal geheim in zich draagt.

Van borrel tot Depp
Hoe ziet het programma van deze avond er uit? Rond zes uur is het tijd voor een goed glas. Een ‘borrel-die-bindt’. Letterlijk. Je zult wel zien hoe. Daarna gaan we aan tafel. Op het menu staan gerechten uit verschillende culturen. Kook of bak je graag? Laat ons proeven van je talenten en neem iets mee! We hebben een buffetmenu, dus dat kan prima. Na elke gang is er iemand die iets vertelt over de betekenis van eten in zijn/haar religie of cultuur. Rond acht uur vertonen we de speelfilm Chocolat (2004) waarin Juliet Binoche een in slaap gesukkeld Frans stadje weer tot leven wekt door de bewoners te laten proeven van zoete lekkernijen. Komt allen en demonstreer al etend tegen de verdeeldheid!

Locatie: Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, Amsterdam (t.o. Oosterpark). Aanvang: 18.00 uur. Vrij entree (donaties liefst in de vorm van een culinaire creatie!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten